Две вкусни идеи за всички празнични моменти, които ни очакват
Снимка: Guliver / iStock
Не само за празнични моменти - десертите, които ви предлагаме, са за абсолютно всеки миг, в който ви се прияде нещо сладко, ефирно и възвишаващо духа. И от което не се пълнее.
Ягодов йогурт
Необходими продукти: 1 литър ягодов йогурт, 500 мл ванилов йогурт, 1 ч. ч. (250 мл) пресни ягоди, 200 мл пресни малини, ½ чаша (125 мл.) суров белен шам фъстък. Ако нямате йогурт, можете да използвате 3-4 кофички цедено кисело мляко, като в половината добавите пюре от пресни малини.
Приготвяне: Нарежете ягодите на кръгчета и ги подредете плътно едно до друго в отделни купички или в тавичка, като си оставите няколко резенчета за украса. Върху ягодите разстелете половината от ягодовия йогурт и загладете внимателно. След това поръсете с половината малини и половината от нарязания на ситно шам фъстък. Оставете във фризер за 1 час. После намажете ваниловия йогурт, отново загладете внимателно и поръсете с останалите малини и шам фъстък. Пак поставете във фризер за час.
Накрая намажете отгоре останалата част от ягодовия йогурт, а върху него наредете останалите ягоди. Покрийте десерта с найлоново фолио и го оставете във фризера за около 2 часа, след което може да го поднесете.
Бананово парфе
Необходими продукти: за блата: 4 яйца, 80 г кристална захар, 100 г брашно; за крема: ½ пакетче масло, 120 г пудра захар, 4 яйца, 1 кофичка сметана, 1 пакетче желатин, 2 банана, сокът от 1 лимон, 2 с.л. захар за карамел - по желание.
Приготвяне: За блата разбийте яйцата и захарта до побеляване, след което добавете брашното. Разбъркайте всичко и изсипете във форма за печене на торти, застлана с пергаментова хартия и печете на умерена фурна, загрята на 180 градуса, за около 35 минути.
За крема разбийте омекналото масло с пудрата захар и добавете жълтъците един по един, сметаната, разбъркана с лимоновия сок, белтъците, разбити на сняг и желатинът, предварително накиснат в 2-3 супени лъжици вода и разтопен на водна баня.
Ако обичате карамел, можете да карамелизирате малко захар и да я разбъркате заедно със сметановата смес, след което да я изсипете върху блата, на който е поставен обръчът на тортената форма. Отгоре наредете кръгчетата банани и оставете в хладилника да се желира. Поднесете след 2-3 часа.
По същия начин можете да приготвите парфе с портокалови парченца, киви, авокадо, компот от череши, кайсии, ягоди.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари